Ons fonds is een goed doel

We hebben de ANBI status

Met terugwerkende kracht tot onze oprichtingsdatum 26 april 2012 is de Stichting Fertiliteitsfonds door de Belastingdienst aangemerkt als ANBI. Dat betekent dat we nu officieel een erkende ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’ zijn.

Dit predikaat levert zowel ons als potentiële donateurs/erflaters een belastingvoordeel op:

Inkomsten: Een door de Belastingdienst als zodanig aangemerkte ANBI hoeft geen erf- of schenkbelasting te betalen over erfenissen en schenkingen die de ANBI ontvangt in het kader van het algemeen belang. Fiscale faciliteiten voor ANBI’s spreiden zich uit over:

  • Vennootschapsbelasting
  • Inkomstenbelasting
  • Schenk- en erfbelasting 

Uitgaven: Uitkeringen die een ANBI doet in het algemene belang zijn vrijgesteld van heffing schenkbelasting. De uitkeringen volgens de doelstellingen worden niet in Nederland belast.

Donateurs/Erflaters: Als een instelling door de Belastingdienst is aangewezen als een ANBI, kan een donateur, afhankelijk van de vorm waarin de giften zijn gedaan, de gift van de inkomsten- of vennootschapsbelasting aftrekken (uiteraard binnen de daarvoor geldende regels). Nalatenschappen ontvangen door een ANBI zijn vrijgesteld van erfbelasting. (Meer info: http://www.anbi.nl/anbi-info/fiscaal-voordelig-schenken/ )

De ANBI’s dienen te voldoen aan de eisen van de Belastingdienst om in aanmerking te komen voor een beschikking die toegang geeft tot de bovengenoemde faciliteiten. 

Meer formaliteiten

Het bestuur heeft na de officiële oprichtingsformaliteiten een beleidsplan geschreven en een (basis) website gemaakt. Ook hebben we ons inmiddels aangemeld bij de Stichting GeefGratis, een organisatie die laagdrempelig geven mogelijk maakt. We hopen snel hun middelen in gebruik te kunnen nemen om gemakkelijk donaties te kunnen ontvangen.

De volgende stap is dat we toewerken naar de ‘verklaring van geen bezwaar’ van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), dit is een keurmerk voor startende fondsen.

En dan willen we reclame gaan maken, bijvoorbeeld onder ouderen die een link hebben met kinderloosheid en wellicht het Fonds een deel van hun nalatenschap gunnen.

Al donaties ontvangen

De bovengenoemde stappen zijn nodig om een goed fonds op te zetten. Maar intussen kunnen we ook melden dat we al wel het een en ander aan donaties ontvangen!

Veel vrijwilligers van Freya hebben een deel van hun onkostenvergoeding gedoneerd, waar we natuurlijk erg blij mee zijn!

En eerder berichtten we al over Christel, een vrijwilliger die onder de noemer ‘Hoop in Actie’ in haar eentje bijna 2000,- bijeen haalde door gesponsord mee te doen aan een 4-daagse wandeling en een fietstocht. En nu hebben Christel en Joyce alweer een leuk nieuw plan bedacht: zelfgemaakte dingen verkopen en de opbrengst aan SFF doneren. Het idee is om tijdens de Fertifair een stand hiervoor in te richten. Daar horen jullie de spoedig meer over! Superleuk toch?

Wat kun jij voor ons doen?

Doneren natuurlijk! Het fonds is er met name om initiatieven en het goede werk van Freya, die niet langer gesubsidieerd worden, te steunen. Ook willen we graag onderzoek naar vruchtbaarheidsproblemen steunen. Daarvoor is geld nodig! Kleine bedragen, grote bedragen, alles is welkom.

Ideeën

Ben je bijna jarig of is er een ander feestje te vieren en heb je alles al? Vraag geen cadeautjes maar een bijdrage voor het fonds. Ook als je een tweede kindje krijgt, heb je vaak al zoveel spulletjes van de eerste… waarom niet een bijdrage voor dit goede doel vragen?

En heb je een idee om zelf een actie te starten, net als Christel en Joyce, neem dan contact met ons op! Je kunt natuurlijk ook aanhaken bij deze twee dames. We brengen je graag met hen in contact.

Namens het bestuur van de Stichting Fertiliteitsfonds,

Erikjan Bor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.